Gyermekpszichoterápia, játékterápia

A telefonon történő időpont egyeztetés után az első találkozásra általában csak a szülőket hívom. Ilyenkor zavartalanul nyílik lehetőség a gyermek problémáinak szülők által történő bemutatására, az addigi élettörténetének és fejlődésének megismerésére.

 A következő találkozásokon a gyermek általában egyedül vesz részt. (Indokolt esetben a szülői jelenlét is lehetséges.) Ez az ún. diagnosztikai szakasz, amely kb. 1-4 találkozásból áll. Ennek során különböző játékos feladatok, rajzok, tesztek segítségével ismerkedek a gyermekkel és feltárom a probléma gyökerét. Ezt követően a szülőkkel történő megbeszélésen döntünk a terápia időtartamáról és kereteiről.

A gyermekpszichoterápia leggyakrabban a szülőkonzultációval is kiegészül, hiszen a szülők együttműködése nélkül a gyermek tünetei, problémái nem szüntethetők meg.

Az óvodáskorú, ill. kisiskolás gyermekek terápiája leggyakrabban játékterápia, hiszen ez az a közeg, amelyben legkönnyebben, projektív módon ( belevetítve, pl. szerepjáték) ki tudják fejezni érzelmeiket, viszonyulásaikat. 

A felső tagozatos iskolásokkal már nagyobb hangsúly kerül a beszélgetésekre, önismeretre.

A találkozásokon a gyerekek szívesen vesznek részt, élvezik a rájuk irányuló figyelmet, érdeklődést.