Háromkerekű bicikli a rendelőben

Hogy kerül a bicikli a rendelőbe? Egy háromkerekű? Pont egy pszichoterápiás rendelőbe. 

Pedig nagyonis ott van, középen, ez van a főhelyen. Ez a legfontosabb berendezési tárgy. 

Mert ez a gyógyulás. 

A gyógyulás metaforája. Három kereke van, három külön kerék, mégis együtt mozognak.

Nos, akkor lássuk a hármat egymás után! 

Az első kerék a tünetmentesség. Nyilvánvaló, hogy ez a gyógyulás feltétele. Ezért fordulnak az emberek terapeutához, mindenki meg akar szabadulni a tüneteitől. Ez nem szorul semmilyen magyarázatra. Ez eddig az egykerekű kerékpár. Elgondolkodtató. Eléggé esetlen szerszám. Ilyen kevés lenne a tünetmentesség? Az ember azt hinné, hogy ha nem szorong, ha nem pánikol, akkor minden rendben van.  

A második kerék a környezet. Ezalatt mindent értek: család, anyagiak, munkahely, szomszédok, lakóhely és ami még eszünkbe jut. Igen, gondoljunk csak bele: tényleg meg lehet gyógyulni akkor, ha élhetetlen az élet? Ha jobb nem otthon lenni, mint hazamenni? Vagy ha a munkahelyen alázzák az embert, vagy hét bőrt húznak le róla? Ha a rendelőben, vagy a kórházban meg is gyógyulna a beteg, ismét megbetegszik, ha ugyanoda megy vissza. 

Mi lesz a harmadik kerék? A legizgalmasabb a háromból, és ez a bátorság. A beteg bátorsága, hogy lépjen. A panaszok langyos, állott világából az élet szeles mezejére.  Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de biztosan vannak, akik egyből megértették. Igen, mert kell ahhoz bátorság, hogy beleálljunk egy kapcsolatba, vagy megszakítsunk egy kapcsolatot, vagy elköltözzön egy fiatal otthonról, vagy egy munkahely kíméletlen világának kitegye magát valaki. Létbátorság. Mert mi van, ha elbukik? Annál nem jobb, ha maradnak a dolgok a régiben? 

Ott tartottunk, hogy háromkerekű a bicikli, ami nem hagyhatja el egyik kerekét sem. Csak együtt tud mozogni mindhárom. 

A gyógyulásról is ebben a rendszerben kell gondolkozni, és a pszichoterápia is ezt teszi. Párhuzamos feladatok futnak egyszerre. Sok dolga van annak, aki meg akar gyógyulni.